Presentation

Cyber Investigations firm.

Suomi - Cybercrime and Computer Forensics

Aller au contenu | Aller au menu | Aller à la recherche

dimanche 12 novembre 2006

Hakkeri vs krakkeri

Historialliselta kannalta katsoen hakkeroinnilla on tarkoitettu sekä "hyvää" että "pahaa" rajoitusten rikkomista: on pidetty hyvänä sitä, että osaavat ohjelmoijat ovat saaneet laitteista irti enemmän kuin on arveltu mahdolliseksi; pahana on pidetty sitä, että he ovat murtaneet myös heitä varten asetettuja rajoituksia, esim. salasanoja, ja siten päässeet käsiksi tietoihin jotka eivät olisi heille kuuluneet.

Lire la suite

Hakkeri

Käsitteellä hakkeri on nykyään useita merkityksiä, joista jotkin ovat keskenään ristiriitaisia. Ristiriitaisuuksien vuoksi yhtä kaikkien hyväksymää tulkintaa ei ole, joten jokaista tulkintaa voidaan pitää oikeana, mutta vain omassa kontekstissaan; esimerkiksi Linux-piireissä hakkereiksi nimitetään arvostettuja osaajia, mutta median hakkerit ovat yleensä tietoturvarikollisia.

Yleisesti hyväksytyn tulkinnan mukaan hakkerilla tarkoitetaan taitavaa tietokoneenkäyttäjää, joka tuntee tietokonejärjestelmien toiminnan syvällisesti ja hallitsee käyttämänsä työkalut ja laitteet erittäin hyvin. Eroja on lähinnä siinä, katsotaanko hakkerin käyttävän tietojaan ja taitojaan rikolliseen toimintaan.

Lire la suite